December 2014
Ben je net lekker aan het trainen na de zomervakantie, is het alweer Kerst! In elk geval is het trainingsjaar goed begonnen, met oa een goed bezochte workshop van Lydia Lang sensei en mooie kyu-examens in september. Op de pagina met fotoalbums vind je er een reportage van, net als van de gastles van Dimitra sensei in december.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: wittebanders zijn de toekomst van de dojo. We zijn dan ook blij met alle nieuwe leden van dit jaar. Hieronder komen er vier aan het woord over hun ervaringen met karate.
Veel lees-, kijk- en vooral trainingsplezier,
Corinna
Nieuws, filmpjes en links
In 2015 hoef je je niet te vervelen qua vechtkunst. Op 14 en 15 februari komt Lydia Lang sensei weer naar Leiden om een workshop te geven en examens af te nemen. Op 14 en 15 maart is Master Gaby Roloff in Leiden voor de halfjaarlijkse workshop Modern Arnis. Intussen organiseert Wendi Dragonfire hanshi een winterweekend voor vrouwen en allerlei workshops karate en zelfverdediging in Nijmegen; je vindt het allemaal via de agenda, net als de data van het KKW en de Shuri Ryu Berlin-week in Preddöhl in de zomer.
Als we het toch over arnis hebben: in dit filmpje laat de stichter van de stijl, Grandmaster Remy Presas, zien hoe je als verdediging tegen een polsgreep de ene klem in de andere laat overgaan. Bekijk het één keer en je pakt nooit meer iemand bij de pols… ‘It’s very simple.’ [nadrukkelijk afkloppen] ‘Then you take it to here, you see?’ [zeer uitgebreid afkloppen]
Sterker nog: als iemand je aanvalt, kan het een heel goed idee zijn zelf een polsgreep uit te lokken (baiting), zodat je daarna een klem kunt aanzetten. Josh Moree sensei van Atlanta Kyusho: ‘When people grab you, it’s not a bad thing. Let ‘m grab you.’
Tot slot een hilarisch filmpje waaruit blijkt dat je met arnisstokken ook heel onschuldige dingen kunt doen.
Wittebanders aan het woord
Waarom ben je karate gaan doen? Wat vind je er leuk aan en wat vind je lastig? Heeft het effect op je dagelijks leven?
Gudrun
Ik ben karate gaan doen omdat ik op zoek was naar een nieuwe sport die ik regelmatig kan doen. Ik wilde niet de verplichtingen van een teamsport, maar toch in een groep trainen.
Ik vind de sfeer leuk en de meditatie aan het begin en einde. Wat ik lastig vind aan karate: de coördinatie en de Japanse namen van de technieken! Maar het is wel de moeite waard, want in het dagelijks leven merk ik dat ik me zelfverzekerder voel.
Carolien
De afgelopen paar jaar ben ik van sport naar sport gegaan, maar niks beviel genoeg om het te blijven doen; totdat ik bij karate aankwam. Het kwam eerst ter sprake tijdens de therapie die ik volgde om van mijn fobie af te komen; ondertussen heb ik al een aantal dingen gedaan die ik jaren niet onder ogen heb durven komen. Een van de leukste dingen van karate is voor mij dus ook dat het wonderen doet voor mijn zelfvertrouwen.
Daarnaast was ik ook weer eens op zoek naar een sport waar ik deel was van een groep, en dat heb ik in karate wel gevonden. Ik vind het erg gezellig om naar de kroeg te gaan aan het einde van de maand en kijk al uit naar de filmavond. En natuurlijk: techniek is belangrijk, maar het leukste is wanneer ik me kan uitleven op een stootkussen.
Wat lastiger is het stemgebruik voor zelfverdediging. Ik vertrouw maar op de rest van de groep wanneer ze zeggen dat het uiteindelijk wel minder ongemakkelijk gaat voelen.
Sinds ik karate ben gaan doen, merk ik dat ik fitter en zelfverzekerder ben. En karate is natuurlijk ook gewoon gaaf om te kunnen.
Dunja
Ik heb altijd met plezier gesport, maar de afgelopen jaren was dat onbedoeld een beetje naar de achtergrond verdwenen. Eens in de zoveel tijd deed ik een pilates- of yogales of ging ik eropuit met mijn racefiets, maar het kwam er veel minder vaak van dan ik eigenlijk zou willen. Van de zomer was ik het zat en besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws. Een sport die de focus op coördinatie en balans enerzijds en kracht en uithoudingsvermogen anderzijds combineerde – karate bleek in dat opzicht een hele goede keuze.
Het leukste aan karate vind ik dat het (m.i.) zoveel beheersing vergt. Een goede trap of stoot wordt niet door kracht alleen bepaald – het is de techniek die je moet leren beheersen en perfectioneren om het maximale effect te kunnen behalen. Dat heel je lichaam daaraan meewerkt, vind ik de grootste uitdaging.
Als ik wat meer moet nadenken over de bewegingen die ik maak – bijvoorbeeld bij het toepassen van een nieuwe of ingewikkelde karatetechniek – en mijn hoofd zit heel vol, dan is het soms frustrerend om te merken dat het even niet zo goed lukt. Het is de kunst om daar niet in te blijven hangen.
Ik voel me duidelijk fitter dan voordat ik met karate begon, en dat geeft me veel energie.
Angela
Ik wilde al een hele tijd zelfverdediging doen, maar het kwam er maar niet van. Ik heb ook heel lang geen energie gehad door mijn depressie en doordat ik jonge kinderen had. Op een gegeven moment kwam ik de website van Zonnevrouw tegen, de website van Ilia sensei. Zij deed op vrijdagavond een beginnersgroep karate met zelfverdediging. Ik een proefles doen en ik was meteen heel erg enthousiast. Na een tijdje nadenken (het duurt bij mij wat langer dan bij de gemiddelde mens!) was er inmiddels geen vrijdagavondgroep meer, maar ik zag dat Corinna sensei een introductiecursus karate gaf op 3 zaterdagochtenden. Dat beviel mij heel goed! En omdat ik er kracht en positieve energie van krijg, heb ik me na de twee gratis instaplessen aangemeld. Het is ook een hele leuke groep meiden!
Voor mijn depressie heb ik al heel veel therapie gehad; voor mij voelt dit ook een beetje als therapie. Je komt jezelf tegen: je goede kanten en je valkuilen. Maar je leert ook voor jezelf opkomen en als je een kiai [oerschreeuw] geeft dan voel je je krachtig!
Techniek is belangrijk maar het plezier van het doen staat voorop bij mij. En je kracht te voelen. Na een goede training met veel geleerd en gedaan voel je je alsof je de wereld weer aankan!