Januari 2017

Shuri-Winterlehrgang in Berlijn
Tijdens al die vrije trainingen in de kerstvakantie was het best frisjes in de zaal en een warme douche was er ook al niet, maar gelukkig waren er toch aardig wat stoere karateka’s die zich daar niet door lieten weerhouden. Tussendoor konden we even bijkomen op de traditionele Daidokan-filmavond, dit keer met een Chinese vechtkunstfilm die zowaar goed te volgen was (Ip Man II, helaas geen stoere vrouwen in beeld; Ip Man was de leraar van Bruce Lee). Na twee weken pauze is het extra fijn dat er dan weer les wordt gegeven. Komende woensdag alweer een traditie: Ilia senseis midwinterles. Daarna breekt er al snel weer een nieuw seizoen aan, inclusief instaples en kennismakingscursus.
Hieronder vind je wat data voor de komende maanden, een paar filmpjes en een stukje van Ilia sensei over kime, inclusief praktische trainingstips en verbluffend filmpje 🙂 Verder staan er intussen fotoalbums online van ons bezoek aan Berlijn in november, de workshop van Master Gaby in Leiden en van Lydia senseis workshop hier in oktober, inclusief de blauwebandexamens.
Een mooi trainingsjaar!
Corinna
Nieuws, filmpjes en links
Woensdag 18 januari komt Dimitra sensei langs om ons weer eens lekker te doen zweten. De eerstvolgende workshop van Lydia sensei is op 13 en 14 mei, kyu-examens op 13 mei. De uitnodiging volgt binnenkort. Wie zich intussen verveelt, of baalt dat Master Gaby niet komt dit voorjaar, of zin heeft in een weekendje Londen: op 25 en 26 maart geeft Master Gaby daar een workshop Modern Arnis voor alle niveaus in de school van dayang Uli.
En dan nog twee vooraankondigingen voor de zomer: dit jaar is er weer een Shuri Ryu Berlin-trainingsweek in Preddöhl, van 30 juli tot 4 augustus. Ook toegankelijk voor jongens en mannen (al zullen dat er wel niet heel veel zijn). Voor de echte diehards is er vlak daarvoor ook nog de vrouwenvechtkunstweek in de Pyreneeën, van 23 tot 29 juli (kun je tussendoor misschien net de was doen). Daar geeft dit jaar ook Lina Khalifeh les, de Jordaanse vechtkunstdocent uit het filmpje in de vorige nieuwsbrief.
Tot slot nog even een paar filmpjes met nuttige technieken, om te beginnen de toverkunst van Professor Remy Presas, grondlegger van het Modern Arnis. Die leuke polsklem aan het begin kunnen we best een keer in de les doen:
En van Josh Moree sensei uit Atlanta een mesontwapening die hout snijdt, vooral door zijn aandacht voor de basisprincipes:
Over kime
Dit is een van de bujutsumethoden, oftewel methoden om je vechtkunst mentaal, spiritueel en fysiek te ontwikkelen. Verdieping van kime begint als je werkt aan het materiaal voor de groene band. In de Pinnacle (het grote karatehandboek van Grandmaster Robert Trias) wordt het als volgt beschreven:
(vertaling: ‘Kime duidt de focus of beheersing (net vóór contact stoppen) van een techniek aan. Het duidt ook op de onmiddellijke aanspanning van het hele lichaam bij het uitvoeren van een actie. Hoe meer spier- en lichaamskracht wordt gebruikt, des te effectiever is de techniek. Voor een gelijkmatige ontwikkeling moet kime in evenwicht zijn met techniek en snelheid.’)
Mooie tekst, maar wat betekent dit nou precies en wat kun je ermee? Afgelopen herfst heb ik er in de les aandacht aan besteed. Ik heb geprobeerd te laten zien en ervaren wat kime inhoudt en hoe je zelf kime kunt vinden en gebruiken.
Kime is niet alleen focus, maar focus is wel nodig. Focus is het bundelen van je aandacht en energie en het richten op je mikpunt.
Kime is niet alleen beheersing, maar beheersing is wel nodig. Een sterke techniek die stopt vlak voor het mikpunt (bijvoorbeeld de kaak of de maag van je tegenstander) kan kime hebben, maar een techniek die met maximale kracht raakt heeft dat niet per se. Daarnaast zijn de correcte vorm en het juiste pad belangrijk – ze helpen om je techniek kime te geven, maar niet elke nette precieze techniek waarvan pad en vorm kloppen heeft kime. Snelheid en kracht zijn essentieel. Vergeet niet dat voor snelheid en kracht ontspanning nodig is: 99% van de techniek is ontspannen, pas helemaal aan het eind is er aanspanning, bij het eindpunt. Kime is dus ook niet per se spanning.
Weer veel woorden. Hoe kun je dit oefenen?
Vraag je partner een stootkussen vast te houden.
Zorg voor een goede, diepe en geaarde stand. Ontspan je, adem in je buik. Visualiseer je eindpunt in het kussen.
Kies je techniek (bijvoorbeeld een seiken gyaku tsuki). Bereid je voor met langzame stoten, ontspannen met een correct pad en vorm en draai precies op het eind bij het kussen.
Visualiseer het eindpunt op de plek waar jij het wilt hebben. Word één met je eindpunt. Maak je hoofd leeg en stoot met volle kracht en snelheid (kiai). Werk je met een partner zonder kussen, dan kun je je eindpunt vlak voor of net op het lichaam leggen. Begin met de maag en laat je partner bij het moment van impact aanspannen.
Je kunt vervolgens gaan oefenen met je kata. Visualiseer je aanvallers en de aanval die je blockt (bijvoorbeeld met een gedan barai, chudan barai, shuto uke, haishu barai) en countert (bijvoorbeeld met een seiken, mawashi ken, tate tsuki, shuto tsuki, empi tsuki, mae geri). Doe dat aanvaller-voor-aanvaller. Tussen de aanvallen door kun je rustig wat tijd laten. Met kime worden je technieken effectief en krijg je een prachtige en indrukwekkende kata!
Kime is ook wat we gebruiken als we een plankje doorslaan. Alleen maar hard slaan op een plankje werkt niet en doet vaak ook nog eens zeer. Om het plankje door te slaan leg je het eindpunt achter het plankje en doet weer de visualisatie. Plankje doormidden! En dit is voor gevorderden (ook als je het Duits niet verstaat, gewoon blijven kijken!):
Veel plezier met kime!
ilia