December 2018
Eind december: het weer is grauw en lauw, er wordt al geknald en tussen de familiediners en kerstborrels door hadden we een gezellige Shurifilmavond. Het afgelopen seizoen begon met voorbereidingen voor de demo en workshop op de Leidse Sportmarkt. Die werd erg matig bezocht, maar wij hadden in elk geval een leuke middag đ Intussen hebben we ook weer enthousiaste nieuwe karateka’s in de dojo. Voor sommigen ging de voorbereiding voor de demo naadloos over in die voor hun examen en dat had het gewenste resultaat: tijdens het weekend met Lydia Lang sensei in november kregen we mooie gele- en paarsebandexamens te zien.
Deze kerstvakantie hebben we nog twee vrije trainingen en dan gaan we er op 6 januari weer vol in. Hieronder vind je nog wat aankondigingen van bijzondere trainingen, een paar vechtkunstfilmpjes en een interessant stukje praktijkgericht leesvoer. Want elke karateka kent die momenten dat je een aanwijzing van je sensei krijgt en denkt ‘Dat doe ik toch??!’ Ivonne vertelt hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.
Een mooi nieuw jaar met veel trainingssuccessen!
Corinna
Nieuws, filmpjes en links
Zondag 20 januari 2019 krijgen we les van Beth Holt sensei (7e dan Shuri Ryu-karate). De reislustigen onder ons gaan eind januari naar Berlijn voor een arnisworkshop en/of half maart naar Preddöhl voor de FrĂŒhlingslehrgang (lenteworkshop). Wie niet reislustig is, kan rustig afwachten tot Lydia sensei weer naar ons toe komt: zet 11-12 mei vast in je agenda! Meer informatie volgt nog.
Er is intussen een fotoalbum van de vrouwenvechtkunstweek in Preddöhl van afgelopen zomer. Komend jaar zijn ook de heren weer welkom op de Shuri Ryu Berlin-week in Preddöhl, van zondag 21 tot vrijdag 26 juli.
Daidokan zal het komende trainingsseizoen voor de verandering afsluiten met de strandtraining (woensdag 17 juli 2019) en aan het eind van de zomer het nieuwe seizoen openen met het Daidokan-zomerweekend (datum volgt binnenkort).
Niet iedereen weet het, maar onze dojo heeft ook wat te danken aan Will Higginbotham sensei. Hij memoreerde laatst op Facebook dat hij vijftig jaar geleden met vechtkunst begon. Intussen heeft hij de negende dan en is hij een veelgevraagd docent op het gebied van klemmen en drukpunten. Hij heeft de kunst onder andere van George Dillman sensei (kyusho jutsu) en Professor Wally Jay (Small-Circle Jujutsu) geleerd en Master Gaby heeft hem een paar keer naar Hamburg gehaald. Geweldige vechtkunstenaar en een leuke docent met een schat aan kennis. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze flow drill van hem, die af en toe aan nagare no kata doet denken. Het toverwoord is ‘constant tension’:
Het Youtube-algoritme dacht dat ik dan ook wel een filmpje over drukpunten op het hoofd zou willen kijken en dat was ook zo. Niet op full screen zetten, de resolutie is erg laag! Heel goed dat deze docent (Jeff Barnes heet hij, hij beoefent vooral Chinese kunsten maar ook kickboksen) aandacht besteedt aan de hoek waaronder je drukpunten moet raken en aan het effect op hoofd en lichaam. Aan de reacties eronder kun je trouwens zien dat niet iedere vechtkunstenaar aan respect, bescheidenheid en hoffelijkheid doet đ
In deze video laat de Canadees Master Brian Johns laat zien hoe je je tegen basisontwapening 1 kunt verdedigen. Heel coole counters, inclusief de dummy lock! Het filmpje laat zich niet embedden, maar je kunt op de bovenste link klikken:
Fun Friday: Counters to Disarm #1 (CC)
A new series! This video is captioned. Just click on the gear icon on the bottom right corner of the video and click on "captions."Gotta love the Zamboni in the background. :-)Please share out! đ
Publiée par Bamboo Spirit Martial Arts Centre, Ltd sur Vendredi 28 octobre 2016
De traditie van de Shurifilmavond begon trouwens vijftien jaar geleden in het Kijkhuis, waar toen films draaiden als The House of Flying Daggers en Crouching Tiger, Hidden Dragon. Een paar mooie vechtscĂšnes van Zhang Ziyi, speciaal voor de feestdagen đ
Proprioceptie
Dit is een term die regelmatig tijdens de trainingen wordt genoemd, maar wat is het eigenlijk precies? Proprioceptie is het vermogen om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Het woord âproprioceptieâ komt van de Latijnse woorden âpropriusâ en âperceptioâ (âzelfwaarnemingâ).
Proprioceptie geeft samen met de ogen en het evenwichtsorgaan het gevoel over wat je lichaam doet. De sensoren van de proprioceptie komen overal in het bewegingsapparaat voor en meten voortdurend de spanning en de stand van onze spieren, pezen en gewrichten. Dankzij proprioceptie weet iemand hoe de positie van het eigen lichaam is en waar de benen en armen zich bevinden en of het lichaam scheef staat, voorover helt, plat ligt of rechtop staat of op zijn kop staat.
Iemand die dronken is, heeft tijdelijk een verstoorde proprioceptie: hij/zij kan het lichaam niet meer goed besturen. Daarom liet de politie vroeger, voor de ademtest werd ingevoerd, mensen over een rechte lijn lopen of met gesloten ogen de vinger naar de neus brengen. Als dat niet goed genoeg lukte, wisten ze genoeg!
Ook zonder alcohol of drugs is het âlichaamsgevoelâ niet bij iedereen gelijk ontwikkeld. Een trainer herkent het gebrek aan proprioceptie als na (herhaalde) uitleg de sporter licht gefrustreerd roept âMaar dat doe ik toch!?â terwijl dat niet zo is. Er is een mismatch tussen gevoelde en daadwerkelijk uitgevoerde beweging. De trainer kan proberen om het anders uit te leggen, maar als je eigen gevoel niet goed is, helpt dit niet. Het is dan goed om te controleren of je gevoel van een beweging klopt met de werkelijkheid. Je kunt hiervoor in de spiegel kijken, iemand anders om feedback vragen, of jezelf eens (laten) filmen. Het terugkijken levert soms verrassende beelden op.
De proprioceptie wordt beter door training van balans, coördinatie en kracht. Allemaal onderdelen die in karate belangrijk zijn. Het trainen ervan kan ook thuis:
– doe overdag regelmatig iets op Ă©Ă©n been (jas aantrekken of tandenpoetsen);
– begin bij het aandoen van een broek eens met je andere been (liefst als je staat);
– wissel mes en vork van hand;
– loop of fiets net iets sneller dan je meestal doet;
– ga steeds op je tenen staan tijdens het wachten;
– loop langzaam de trap op, 1 of 2 treden overslaan.
Ivonne