Waarom eigenlijk alleen vrouwen en meiden?
Vrouwen en meiden beginnen vaak met karate omdat ze zich in hun dagelijks leven veiliger en zekerder willen voelen. Dat vraagt om een training waarbij ze met hun behoeften en vaardigheden serieus genomen worden. Dan kunnen ze het beste van zichzelf laten zien.
Meisjes worden nog altijd gesocialiseerd om weinig ruimte in te nemen, vooral niet te stoer te zijn en eerst rekening te houden met anderen. Maar dingen als kracht, ruimte innemen, je stem laten horen en zeggen wat je wel en niet wilt zijn belangrijk voor iedereen. Karate en zelfverdediging zijn goede manieren voor vrouwen van welke leeftijd dan ook om die vaardigheden alsnog te ontwikkelen.
Daidokan Leiden geeft vrouwen en meiden de ruimte om karate voor zichzelf te ontdekken, zonder steeds met mannen en jongens vergeleken te worden. In gemengde dojo’s wordt de sfeer meestal door mannen bepaald. Daardoor voelen veel vrouwen zich er niet op hun gemak.
Maar wat wij doen is geen ‘karate voor vrouwen’: we doen gewoon karate. Bij de zelfverdediging komen natuurlijk wel aspecten aan de orde die speciaal voor vrouwen en meiden belangrijk zijn.
Hoe kun je trainen met een handicap of een blessure?
Als je in een rolstoel zit of door een andere oorzaak niet kunt trappen, doe je vervangende handtechnieken en leer je je lijf gebruiken op een manier die voor jou werkt. De principes van karate en zelfverdediging blijven altijd hetzelfde.
We vinden het ook belangrijk dat je kunt blijven trainen als je een blessure hebt. Je training kan (bijna) altijd worden aangepast totdat je hersteld bent, er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!
Is dat niet eng, als beginner gelijk met gevorderden gaan trainen?
Het fijne van gevorderden is: ze hebben meer controle. Hoe langer je traint, hoe beter je je lichaam en geest kunt beheersen. En hoe beter je weet waar je op moet letten qua veiligheid, ook voor je trainingspartner. Dus een slimme wittebander kiest altijd een partner met een zo hoog mogelijke band 🙂
Is karate agressief?
Nee, integendeel. Dankzij een verkeerd beeld in media en films heeft karate bij veel mensen een slechte reputatie. Maar karate is een defensieve vechtkunst.
Zoals Gichin Funakoshi, een van de grondleggers van het moderne karate, zei: ‘Er bestaat geen eerste aanval in karate.’ Het ontwikkelen van zelfbeheersing, respect en verantwoordelijkheidsgevoel is een wezenlijk onderdeel van de training.
Doen jullie mee aan wedstrijden?
Over het algemeen neemt onze dojo geen deel aan competities en toernooien. Bij Daidokan wordt karate niet voor de competitie beoefend, maar als een weg van fysieke en mentale ontwikkeling. En dat is uitdaging genoeg 😉