Augustus 2023
Het is weer een mooie karatezomer. We begonnen de vakantie als altijd met het Daidokan-zomerweekend, dit jaar op een nieuwe locatie: op de boerderij in Noord-Holland 🙂 Je vindt hieronder een verslagje van Juul en er is natuurlijk ook een fotoalbum. Sindsdien trainen we elke woensdag in de groene dojo, waarbij de vogelliefhebbers hun best doen om zich niet door de ijsvogels en groene spechten te laten afleiden.
Voor het eerst in jaren konden we weer naar een karate- en arnisweek in Preddöhl, het dorp waar onze Duitse senseis een grote boerderij hebben (met een gastenverblijf annex camping). Er waren rond de 25 vechtkunstenaars van diverse stijlen en nationaliteiten, onder wie zes uit onze dojo. Het was een intensieve, leuke en voor iedereen leerzame week; er is al een fotoalbum en het verslag komt later.
Het afgelopen seizoen was memorabel vanwege de kyu-examens (de link gaat naar het fotoalbum): de dojo kreeg er zes gelebanders, een groene- en een bruinebander bij. Voorafgaand aan de examens was er een workshop met veel aandacht voor grondwerk (lekker matten, zeg maar).
Hieronder vind je diverse aankondigingen voor komend seizoen en natuurlijk een paar filmpjes over vechtkunst.
Tot trains,
Roek
Nieuws, filmpjes en links
Het herfstseizoen start met de strandtraining op 23 augustus. De instaples houden we op 6 september. We geven ook weer een kennismakingscursus op drie zaterdagochtenden, die begint op 26 augustus.
Het is nog niet zeker of Lydia Lang sensei naar Leiden kan komen dit najaar. We plannen in elk geval een gastles van Dimitra Limneos sensei (7e dan Shotokan-karate) en de diehards kunnen Lydia sensei zelf gaan opzoeken op de Winterlehrgang in Berlijn.
Als alles meezit, kunnen we trouwens ook in november naar Hamburg voor een door Professor Gaby Roloff georganiseerde workshop met Chris Thomas sensei en Borut Kincl sensei. Dat wordt dan vooral voor de gevorderden een heel mooie gelegenheid om je training (karate, arnis èn zelfverdediging) op een hoger niveau te brengen.
Chris Thomas sensei is een bijzonder vriendelijke docent die alles van drukpunten en toepassingen weet. In het onderstaande filmpje laat hij kata naihanchi sho zien (zoals die in zijn stijl wordt gedaan, heel interessant!) en een aantal toepassingen waar je veel van kunt leren.
Speciaal voor de mensen die net in Preddöhl zijn geweest weer even een lekker filmpje van Professor Remy Presas, de grondlegger van Modern Arnis. Hij laat een aantal technieken zien die we vorige week hebben geoefend, met een onherkenbaar jonge Master Brian als aanvaller 🙂
Tot slot een all-time favourite met Master Ken:
Tien vragen aan Juul
Waar was je zaterdag 8 juli?
Op zaterdag 8 juli was ik welgeteld op drie plekken; thuis, in de auto (waar ik Sandra heb lastiggevallen met mijn epische road-trip Spotify-lijstje) én op een mooi boerderijterrein in Wogmeer.
Wogmeer, waar ligt dat?
Het mythisch klinkende Wogmeer ligt volgens de geschiedschrijving (lees: Wikipedia) in de gemeente Koggenland. Extensief onderzoek heeft uitgewezen dat deze naam verwijst naar koggen, schepen waar bewoners in de vroege Middeleeuwen goederen mee vervoerden. Mensen waren vroeger schijnbaar verplicht om een bemande kogge te leveren aan de vorst. Prima om je gebied naar te vernoemen natuurlijk.
Wat is er mis met Cronesteyn?
Dat hangt er helemaal vanaf wie je het vraagt. Aanvullend onderzoek heeft de volgende factoren opgeleverd:
– de aanwezigheid van teken
– te veel afleiding gezien overvliegende sperwers, reigers, gierzwaluwen en geluiden zoals die van de ijsvogel en groene specht
– te veel/weinig kuilen (volledig afhankelijk van wie je het vraagt; validiteit van dit antwoord is dus variabel)
– te dichtbij
– te vaak gezien
– te weinig échte wc’s aanwezig
Wat deed je daar precies?
Gezien de beperkte betrouwbaarheid van herinneringen in het algemeen (en de mijne in het bijzonder) lukt ‘precies’ niet, maar wat we hebben gedaan was: trainen, vergaderen, trainen, eten, eten, drinken, kletsen, zwemmen, eten.
Om toch maar iets preciezer te zijn, we hebben gewerkt aan hele coole én nuttige dingen. De ochtendtraining stond in het teken van een goede aanvaller zijn en technieken zoals polsgrepen en verdediging op straat (waaronder heel gezellig het gezicht van je aanvaller ‘wassen’).
In de middag hebben we aan taikyoku goshindo gewerkt: praktische toepassingen van taikyoku sho. De gedan barai kan bijvoorbeeld op verschillende manieren gebruikt worden om los te komen uit grepen. Heel erg tof om te doen en de vorm van de kata zo praktisch te zien. Verder hebben we arnis gedaan (o.a. de grote favoriet tap & twirl).
Na het avondeten hebben we ook nog over de bujutsu-methoden gesproken. Per niveau staat een specifieke bujutsu-methode centraal. We hebben gezamenlijk gereflecteerd op wat deze methoden inhouden, wat ze voor ons betekenen en wat bij ons past. Mooi hieraan vind ik dat de methoden in mijn ervaring steeds meer verdieping krijgen. Methoden die in de basis aan de orde komen, zoals mokuso en kiai, spelen in je gehele karate-loopbaan een belangrijke rol. Ik vond het heel leerzaam om van anderen te horen hoe zij het ervaren, dat geeft me weer aanleiding om te reflecteren hoe het voor mij zit en hoe ik de methoden terugzie in mijn eigen beoefening van karate.
Was het niet te heet om te trainen?
Het was een prachtige maar bloedhete dag. Zeker in onze gi’s kan het erg warm worden en sommigen van ons waren daar een beetje nerveuzig over (lees: ik). We hebben kunnen trainen op een overschaduwd veldje en de senseis hebben goed rekening gehouden met de temperatuur door geen zeer intensieve oefeningen te doen. In plaats daarvan lag de focus op energie, intentie, hara, techniek (vanzelfsprekend een niet-uitputtend lijstje).
Wat heb je opgestoken?
Veel! Van hele praktische dingen tot meer reflectie en verdieping rondom het mentale stuk van karate. Ik vond het vooral prettig om aandacht te besteden aan het zijn van een goede aanvaller; pas bij een écht aandoende aanval kan je goed leren jezelf te verdedigen en de technieken goed uitvoeren. Ik merkte aan mezelf dat ik het nodig had om te horen dat het oké is om een echt goede aanval vorm te geven en uit te voeren.
Wat heeft de rest gemist?
Ook veel! Dit soort dagen zijn waardevol op veel vlakken; verbinding met je buddies, karate, senseis en jezelf.
Was het een beetje gezellig?
Da’s wel een open deur met zo’n geweldig leuke dojo als de onze, toch?
Voor herhaling vatbaar?
JA!
Hoe zat het nou met die dode vis?
Dat is het best bewaarde geheim van 8 juli 2023. (Ik heb zelf niet gezwommen dus ik moet het doen met de overlevering van deze legende van anderen. Het verhaal gaat als volgt; in Wogmeer ligt een bijzonder plasje om in te zwemmen. De groep was van tevoren voorbereid en had geschikte kledij meegenomen om zich te wagen aan een duik. Bijzonder aan het plasje is de zeer opfrissende werking van het water, de weelderige boomgaard die het omringt en het helende effect van de modderige bodem.
In het verhaal wordt gesproken van meerdere vrouwen die zich hebben ondergedompeld om de verzengende hitte van de dag te ontvluchten. Het leek zo idyllisch; zwemmen in het plasje, te midden van de boomgaard…. echter was daar PLOTS een overweldigende geur wat uiteraard de nieuwsgierigheid wekte…. De geur bleek te horen bij een goudkleurige (?) vis die in het plasje ronddreef. Dat maakte helaas wel een beetje een eind aan het onbezorgde rondspetteren. Wel een goed verhaal daarentegen.)
Juul